previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Oliva House, Україна

Локація

с. Ходосівка, Київська область, Україна

Рік

2020-2021

Тип будівлі

Житловий

Галузь

Архітектура
Оливковий будинок загальною площею 254 м2 був запроектований компанією «Golub Architects» за декілька кілометрів від Києва для молодої та позитивної родини.
Локація розташована на крутому рельєфі з перепадом більше 5 метрів. Загальна площа ділянки 1300 м2, розташована нижче рівня під’їзної дороги. Головна особливість – велика кількість старих сосен, які тут ростуть понад сто років, і для клієнтів було дуже важливо зберегти кожну з них. Поєднання цих факторів ставило перед архітекторами досить складне завдання. Об’ємно-просторове рішення фасадів представляє прагнення максимально органічно інтегрувати будинок в навколишнє середовище, колір фасадів підібрано з урахуванням кольорів старих сосен, розташованих на ділянці. Крутий рельєф спонукав до створення різних рівнів будинку, щоб отримати безбар’єрний вхід з переднього та заднього двору.
Територія перед головним входом до будинку включає накриту стоянку на 2 автомобілі та майданчик для стрітболу, новорічну ялинку, будку для собак тощо; за будинком архітектори запроектували патіо з басейном 10 х 3,5 м, галявину для ігор з дітьми, зону барбекю та fire place тощо.
Зайшовши всередину будинку, ви побачите просторий хол площею 19,3 м2, який знаходиться на рівні 0.000, праворуч від входу є гардеробна для верхнього одягу, а ліворуч – ванна кімната. Хол перетікає в Студію, загальною площею понад 59,7 м2, яка розташована на рівні мінус 1,44 м. Для спуску з холу в студію можна використовувати гвинтові сходи. У центрі студії запроектовано круглий атріум, що дає додатковий простір, а також багато світла з вертикальних фасадних вікон і неймовірний вид на сосновий ліс з них. На цьому ж рівні, крім студії, розташована гостьова спальня з власною гардеробною, а також група технічних приміщень, у тому числі пральня та котельня.
Щоб потрапити в житлову зону на висоті 2,70 м, потрібно скористатися гвинтовими сходами, які обертаються навколо атріуму. Єдиний об’єднаний простір на нижньому рівні, тут розділений на два окремих «Барни», які з’єднані скляним холом. «Барн», розташований з лівого боку, включає блок головної спальні, з особистою гардеробною та ванною кімнатою, які розташовані на підвищеному рівні на висоті 3,30 м. «Барн» з правого боку містить кабінет, ванну кімнату та дві дитячі дворівневі кімнати. Дитячі кімнати мають основну зону для відпочинку та сну, а також антресоль для навчання на висоті 5,70 м. А над кабінетом і сан. вузлом передбачено горище.
Ця ділянка розташована на просідаючому лесовому ґрунті, тому для фундаменту будівлі були використані палі глибиною 13 метрів, які проходять просідаючий шар ґрунту, що унеможливлює нерівномірні деформації. Оливковий будинок має стінову конструктивну систему і монолітне перекриття, на першому поверсі стіни з цегли та газобетонних блоків, а на другому — сталеві колони, що дозволило уникнути внутрішніх несучих стін. Конструкція даху виконана з дерев’яних крокв і сталевих балок. Вентильовані фасади з алюмінієвою підконструкцією облицьовуються цементно-піщаною черепицею Ventarock і фальцевими панелями з подвійним стоячим швом (для стін і даху). Будинок зараз будується, і ми впевнені, що вже зовсім скоро він стане затишним родинним гніздечком для своїх господарів.