Скільки часу потрібно на розробку проєктної документації індивідуального житлового будинку?

Скільки часу потрібно на розробку проєктної документації індивідуального житлового будинку?

Традиційна відповідь на це питання, у всіх архітектурних бюро – від 2 місяців.

А що ж там робити цілих 2 місяці?

Насправді ця цифра може коливатись від кількох місяців до кількох років!

Серйозно? Чому так довго?

Значною мірою час на виконання проєктної документації залежить від організованості замовника! А цифра в 2 місяці або 40 робочих днів – це час роботи групи спеціалістів: архітекторів, інженерів-конструкторів, інженерів ОВ, ВК і т.д.

Для розуміння скільки часу займе проєктування Вашого будинку, коротко опишемо етапи, які Вам доведеться пройти:

1. Вибір і купівля ділянки – це надзвичайно відповідальний етап. Ваша ділянка – це види з вікна, це сусіди з якими доведеться спілкуватись, це тип фундаменту, відповідно і його вартість, це глибина свердловини (водний горизонт) і багато іншого. Всі ці моменти потрібно промоніторити.

Час, який для цього потрібно затратити – індивідуальний.

2. Виніс меж ділянки в натуру – геодезія (виконує геодезист).

3. Топографічна зйомка ділянки – проводиться для отримання даних про рельєф земельної ділянки та точних координат об’єктів на ній (виконує геодезист).

Пункти 2 і 3 – 1 тиждень (до 5-ти робочих днів).

На цьому етапі включаються архітектори, а замовник готує завдання на проєктування.

Підказка! Чим детальніше складене завдання, тим більше шансів, що Ви отримаєте той будинок, про який мріяли. Завдання має включати детальну експлікацію приміщень із зазначеними площами, відомість щодо стилю будинку, відомість щодо інженерних мереж, експлікацію функціональних зон до генерального плану і т.д.

4. Ескізний проєкт – планувальні і об’ємно-просторові рішення будинку, рішення по генеральному плану, 3d візуалізації. Час розробки 1-го варіанту від 10 робочих днів, тобто мінімум 2 тижні.

Далі Ви, як замовник, маєте або погодити запропоновані проєктні рішення, або, якщо рішення не відповідає поставленому завданню, вказавши на недоліки, попросити скорегувати чи навіть зробити інший варіант. Зазвичай в договорі або в завданні на проєктування вказується кількість варіантів, які Ви отримаєте згідно даного договору.

Підказка! Хороший архітектор ніколи не запропонує на першій зустрічі кілька варіантів, варіант має бути лише 1! Адже в цьому і полягає наша робота, щоб опрацювати всі можливі рішення і знайти найоптимальніше з точки зору функціоналу і бюджету будівництва.

Якщо замовник просить 2-ий, 3-ій, 8-ий і 108-ий варіант, то на 99,9 % це через не вірно поставлене завдання.

Цікаве спостереження. Майже всі замовники, які просили розробити 2-ий або 3-ій варіант, все рівно в реалізацію обирали 1-ий.

На цей етап дійсно йде багато часу, коли замовник не впевнений в тому що він хоче, або навіть не знає чого він хоче! На заході арх. бюро встановлюють чіткий термін скільки замовник може думати, і якщо замовник думає довше, то платить за «простій» архітектора.

Ми даємо до 2 тижнів замовнику на роздуми.

5. Далі робота може йти за кількома сценаріями:

а) одностадійне проєктування – проєктна документація видається одразу, на стадії «Робочий проєкт».

б) двохстадійне проєктування – спершу видається стадія «Проєкт», розділ «Архітектурні рішення», і Ви з цим розділом можете вже робити будівельний парспорт. В той самий час розробляється розділ «Конструктивні рішення».

Таким чином другий сценарій дозволяє Вам пришвидшити процедуру на 2 тижні.

Саме на цей етап розробки проєктної документації і потрібно від 2 місяців, якщо будинок має складні об’ємно-просторові рішення, які потребують додаткових розрахунків до розділу «Конструктивні рішення», то це відповідно займе більше часу.

6. Отримання будівельного паспорта (для будинків до 500 м2). Вам потрібно звернутись до районного архітектора за місцем розташування об’єкта. При собі потрібно мати: документ який посвідчує право власності на земельну ділянку, викопіювання з генерального плану М 1:2000 (отримується в сільській чи міській раді), проєктну документацію (яку розробив Ваш архітектор), паспорт та ідентифікаційний код.

По часу процедура зазвичай займає 10 робочих днів, тобто 2 тижні.

7. Подання повідомлення про початок будівельних робіт.

Подається електронно на сайті ДАБІ.

Розглядається до 10 робочих днів, якщо після зазначеного терміну Ви не отримали вмотивовану відмову, то це автоматично означає, що Ви можете починати будувати будинок Вашої мрії!

Отже, проєктування – це надзвичайно відповідальний процес, який разом з процедурою отримання дозволу на початок будівельних робіт може забрати у Вас більше часу ніж процес будівництва. Однак чим детальніше розроблена проєктна документація, тим менше проблем Ви отримаєте під час будівництва і навпаки.

Підказки:

а) Уважно віднесіться до вибору проєктної організації, найкраще коли одне архітектурне бюро розроблятиме всю документацію і нестиме повну відповідальність, включно з проєктування будинку, дизайном інтер’єру і ландшафтним дизайном.

б) Питайте порад у проєктному бюро під час вибору генерального підрядника. Оскільки генпроєктувальник і генпідрядник ділять відповідальність за кінцевий результат, добре коли їхня співпраця вже перевірена на будівництві інших об’єктів.